Eficiența energetică în bucătăriile profesionale HoReCa

Eficiența energetică în bucătăriile profesionale HoReCa



Așa cum este definită în Directiva 2012/27/UE a Parlamentului și Consiliului Uniunii Europene, eficiență energetică reprezintă un “raport dintre rezultatul constând în performanță, servicii, bunuri sau energie și energia folosită în acest scop.”

În ultimul timp folosirea echipamentelor eficiente energetic sunt un criteriu de bază și în acordarea de Fonduri Europene.

Echipamentele frigorifice trebuie să folosească agentul frigorific R-290, iar producătorii de echipamente trebuie să fie certificați ISO 14001.


Reducând consumul total de energie în restaurantul tău nu reduci doar costul cu utilităţile, protejezi de asemenea mediul înconjurător! Mulţi profesionişti din industria ospitalității au adoptat metode de economisire a energiei în ultimele decenii şi au redus drastic folosirea energiei şi cheltuielile. În această postare, veţi găsi câteva sugestii pentru economisirea energiei care vă vor ajuta să reduceţi consumul de apă şi electricitate.

Poate fi mai uşor decât crezi să reduci consumul de energie în bucătăria ta cu metodele noastre de economisire a energiei!

Iată cele mai bune sfaturi pentru economisirea energiei în afacerea ta.


Foloseşte echipament cu consum redus de energie

Echipamentul contribuie mult la consumul de energie din restaurantul tău. Mulţi producători oferă echipament ce foloseşte o fracţiune din energia celorlalte modele ale lor, şi trecând la aceste modele afacerea ta ar putea economisi mii de euro pe an.

Dacă vorbim de echipamentele frigorifice agenții frigorifici utilizați în prezent, precum HFC-urile (R-134a și R-404A) au un potențial de încălzire globală (GWP) foarte mare, foarte dăunător mediului. Potențialul de încălzire globală (GWP) este valoarea relativă care cuantifică capacitatea unui gaz de a provoca încălzirea globală sau efect de seră în atmosferă. Hidrocarbura R-290 face parte din grupul de agenți frigorifici naturali și are un potențial de epuizare a ozonului (ODP) zero și un potențial de încălzire globală (GWP) nesemnificativ în comparație cu agenții frigorifici menționați mai sus.Totodată R-290 și iluminarea LED transformă frigidererele profesionale, clasice în unele economice (Clasa A).



Friteuze de înaltă eficienţă – Făcând un upgrade la friteuza ta cu un model efficient energetic nu vei economisi doar banii tăi pe utilităţi, vei economisi de asemenea uleiul pentru prăjit.

Modelele mai noi de friteuze cu mai puţine arderi, prelungesc durata de folosire a uleiului tău.

De asemenea reţine că filtrul nostru de ulei îi va putea prelungi viaţa.







Maşini de spălat vase eficiente energetic

Folosind o maşină de spălat vase certificată pentru economisirea energiei (cu recuperare de căldură), poți economisi în medie până la 1.500 euro pe an în comparaţie cu un model standard.



Întreţine corespunzător echipamentul!
Dacă nu păstrezi echipamentul curat şi nu îl repari cu regularitate, poate vei lucra mai greu decât necesar. Există câteva sarcini simple, preventive pe care le poţi face singur pentru a mări economisirea energiei şi prelungi viaţa echipamentului tău.

De exemplu, serpentinele condensatorului unităţilor frigorifice, în timp devin înfundate cu praf, ceea ce izolează serpentinele şi le împiedică să elimine căldură. Rezultatul este că unitatea ta frigorifică trebuie să lucreze mai mult să atingă temperaturile de păstrare în siguranţă a alimentelor. Trebuie să păstrezi serpentinele curate pentru a menţine eficienţa energiei unităţii de răcire. Foloseşte sisteme de de filtrare a apei pentru a împiedica depunerile de calciu şi minerale pe orice echipament conectat la o linie de apă. Prin înlocuirea filtrelor de apă la timpul potrivit, asiguri ca acumularea de var să nu înfunde componentele interne ale echipamentului tău şi astfel să fie afectată eficienţa sa.


Redu consumul de apă
Restaurantele au nevoie de mari cantităţi de apă pentru a-şi menţine funcţionarea. Din fericire, există câteva modalităţi simple de a reduce folosirea apei în restaurantul tău şi de a reduce factura la apă.
Foloseşte supape de pulverizare cu debit redus. Acestea sunt uşor de înlocuit şi ţină apă decât sistemele de supape de pulverizare mai vechi.
Repară robinetele defecte. În timp, picăturile de la un robinet care curge se acumulează. În loc să pierzi apă şi bani, repară robinetele cu componente noi.


Utilizează un iluminat eficient din punct de vedere energetic

Prin schimbarea becurilor incandescente cu un iluminat efficient din punct de vedere energetic, poţi reduce mult costurile cu energia electrică de iluminat. Tu nu vei economisi doar cu costurile la utilităţi, dar vei şi ajuta mediul înconjurător prin conservarea energiei şi reducerea emisiilor de gaze de seră.
Becuri cu LED – Becurile cu LED folosesc mai puţină electricitate şi durează cu până de 10 ori mai mult decât un bec standard incandescent.
Becuri CFL – Nu sunt aşa de eficiente ca cele cu LED, dar totuşi sunt de 4 ori mai eficiente decât becurile standard incandescente. Ele produc mai multă lumină decât LED-urile, aşa că ele funcţionează bine pentru iluminarea suprafeţelor mari ale restaurantului tău.

Hote – Foloseşte hote peste maşinile de spălat vase şi echipamentul cu abur pentru a ajuta la îndepărtarea aerului fierbinte din bucătăria ta.

Reduce costurile cu până la 40 %. Extracție îmbunătățită datorită efectului inductiv.

Introducerea unui volum de aer prin prizele laterale pentru a compensa aerul extras

și pentru a impiedica răspândirea aerului cald sau a mirosurilor în bucătărie.



Designul bucătăriei mai eficient
Designul bucătăriei tale poate afecta direct eficienţa echipamentului tău. Există câteva reguli de bază pe care să nu le uiţi pentru a asigura că aparatele tale funcţionează la performanţă maximă.

Cameră cu ventilație – Echipamentele frigorifice au nevoie de o cameră să respire şi să elimine aerul fierbinte ca parte a procesului de răcire. Fără spaţiu adecvat de ventilaţie în jurul echipamentului, se foloseşte mai multă energie pentru răcire.

Echipament separat de încălzire şi răcire – Dacă aşezi cuptorul lângă aparatul de gheaţă, aerul ambiental va fi mai cald şi aparatul de gheaţă nu va funcţiona eficient.

În final, împărtăşeşte aceste protocoale de economisire a energiei cu personalul tău astfel încât să fie şi ei conştienţi şi implicaţi în process. Postează atenţionări pe chiuvetă, lângă întrerupătoarele de lumină şi oriunde în bucătărie, care să-i ajute pe angajaţi să urmeze protocoalele.

Prin folosirea acestor sugestii, vei începe să vezi beneficii ale devenirii ecologice care îţi vor ajuta restaurantul să reducă pierderile şi să economiseşti bani. Clienţii conştienţi de mediul înconjurător vor aprecia dedicarea ta pentru conservarea energiei, şi mediul o va face de asemenea!



❓ Întrebări frecvente despre eficiența energetică în HoReCa

⚡ 1. De ce este importantă eficiența energetică în sectorul HoReCa?

Echipamentele eficiente energetic reduc costurile operaționale, optimizează consumul de resurse și contribuie la un impact ecologic mai redus, fiind esențiale pentru afaceri sustenabile.

🔍 2. Ce echipamente HoReCa sunt cele mai eficiente energetic?

Printre cele mai eficiente echipamente se numără cuptoarele cu convectie, frigiderele cu agenți frigorifici eco, mașinile de spălat vase cu consum redus și plitele pe inducție.

💰 3. Cum pot reduce costurile energetice într-o bucătărie profesională?

Folosind echipamente certificate energetic, optimizând programul de utilizare, întreținând regulat aparatura și implementând sisteme de monitorizare a consumului.


👨🍳 Contactează-ne pentru detalii! Suntem experți și răspundem la orice întrebare. 💬

📍 Str. Bistriței, nr. 44 vis a vis de Pluriplast, Dej, Cluj
📧 office@horeca-echipamente.ro
📞 0744 194 933
🕘 Luni-Vineri: 09-17

Comentarii

Articole similare